Πιλοτική Δίκη στον Άρειο Πάγο? Πήραμε, πήραμε..

Η Πολιτεία αποφάσισε ότι η «πετυχημένη» συνταγή της Πιλοτικής Δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί πλέον να ακολουθηθεί και από τα πολιτικά δικαστήρια μέσω του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνώμη του γράφοντος ούτε η συνταγή υπήρξε πετυχημένη, ούτε ο θεσμός της πιλοτικής δίκης αποτελεί λύση για τα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινό.

Κατ’ αρχήν, με το θεσμό της Πιλοτικής Δίκης δίνεται η δυνατότητα σε διάδικους, στα δικαστήρια ουσίας καθώς επίσης και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσουν με αίτημα, με προδικαστική απόφαση ή πράξη αντιστοίχως, από τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου να εισαγάγει προς εκδίκαση στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή μέσο στο οποίο τίθεται νέο δυσχερές ερμηνευτικό νομικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου παράγει δεδικασμένο για τα ζητήματα, τα οποία κρίνει, και τα οποία δεσμεύουν τόσο τα άτομα που συμμετείχαν και μόνο αυτά, όσο και το δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται η υπόθεση. Επιπλέον, σε υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων με ίδιο ζήτημα αναστέλλεται η έκδοση απόφασης μέχρι την έκδοση απόφασης επί της Πιλοτικής Δίκης.

Ο θεσμός τις Πιλοτικής Δίκης έχει λειτουργήσει περίπου 10 χρόνια στα πλαίσια της διοικητικής δίκης. Όμως, μπορεί κάποια ζητήματα, για τα οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη τελικά να απευθύνθηκαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στο θεσμό της Πιλοτικής Δίκης, να εμφανίζονται επιλυθέντα αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι. Το γεγονός ότι η απόφαση καίτοι παράγει σημαντική νομολογία δεν δεσμεύει τυπικά αλλά μόνο ουσιαστικά τα λοιπά δικαστήρια συνεπάγεται την τυπική αβεβαιότητα που παράγει η εν λόγω διαδικασία. Με απλά λόγια, τυπικά ο οποιοσδήποτε επηρεάζεται από το αντικείμενο της Πιλοτικής Δίκης θα πρέπει να απευθυνθεί σε δικαστήριο προκειμένου το τελευταίο να του αποδώσει το «δίκαιο» του, αλλά η οποιαδήποτε ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου θα συνεπάγεται κόστος και χρόνο για τον ενδιαφερόμενο. Άρα, η διαδικασία δεν κινείται τόσο αυτοματοποιημένα όσο «διαφημίζεται». Η μόνη πραγματική λύση αναφορικά με το θέμα αυτό θα ήταν η άμεση νομοθέτηση επί του σχετικού ζητήματος ως κρίθηκε, καθώς μόνο τότε θα μιλάμε για πραγματική και οριστική επίλυση ενός ζητήματος και δη ευρέως ενδιαφέροντος.  

Επιπλέον, η Πιλοτική Δίκη δεν αποτελεί μία διαδικασία τόσο άμεση όσο εμφανίζεται καθώς ο γράφων περιμένει απόφαση σε Πιλοτική Δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδόν δύο χρόνια. Αλλοίμονο, εάν δεν επρόκειτο για δίκη που αφορούσε το ευρύ κοινό, το οποίο εδώ και πάνω από 2 χρόνια ακόμη περιμένει τη κρίση του ανώτατου ακυρωτικού… παίζοντας με τις τάπες των βαρελιών (που έλεγε και η διαφήμιση..)! Και την ίδια στιγμή εκκρεμούν δεκάδες (ή εκατοντάδες) αποφάσεις επί του εν λόγω ζητήματος..

Συνεπώς, η Πιλοτική Δίκη σύμφωνα με τη γνώμη του γράφοντος δυστυχώς δεν εμφανίζεται να είμαι παρά μόνο μία ακόμα δίκη – τελικά. Το νομικό μας σύστημα δεν θέλει, όμως, απλά και μόνο μία ακόμη δίκη για τα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Θέλει νομοθετικές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους υπολοίπους ώστε να μην τίθεται θέμα καμίας επανάληψης ενός συνεχούς δικαστικού αγώνα. Επίσης, θέλει δίκες άμεσες, με απόφαση εντός πραγματικών 2-3 μηνών, αλλιώς η σύντομη απονομή της δικαιοσύνης δεν θα είναι παρά μόνο ευχολόγια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s