Παραλογισμοί τόσων μηνών στα capital controls

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό site capital.gr (28-1-2016)

Από τον Ιούνιο οπότε και η χώρα μας έζησε –και αυτό– την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (και μάλιστα εν μία νυκτί) μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Βλέπετε μάθαμε να ζούμε ύστερα από τόσους μήνες με αυτό το σύστημα και τους περιορισμούς στις τραπεζικές μας επιλογές σε σημείο που αφενός δεν βλέπουμε εκείνες τις ουρές στα ΑΤΜ των πρώτων ημερών για 20€, αφετέρου οι ειδήσεις για «χαλάρωση» των περιορισμών να περνάνε πλέον στα ψιλά γράμματα. Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί και κυρίως η κατά καιρούς «χαλάρωση» αυτών των περιορισμών δεν κατάφερε ακόμα να δώσει λύση σε μερικούς σημαντικούς παραλογισμούς, οι οποίοι υφίστανται κατά τη γνώμη του γράφοντος μέχρι σήμερα αβάσιμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (στο εξής «ΠΝΠ») μία επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί την πληρωμή με πιστωτική/χρεωστική/προπληρωμένη κάρτα, διότι στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση. Κανένας όμως δεν έχει αναφερθεί στο τρόπο με τον οποίο οι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία θα μπορέσουν να πάρουν μηχάνημα POS για να μην κινδυνεύουν με την ποινή ακόμη και της φυλάκισης…

Το δεύτερο θέμα αφορά στην απαγόρευση ανοίγματος δύο και πλέον τραπεζικών λογαριασμών και δη σε νέες εταιρίες. Η δυνατότητα ανοίγματος δεύτερου λογαριασμού -ή ακόμη και διορισμού συνδικαιούχου- εν γένει δεν συνιστά αφαίρεση χρημάτων από το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς δεν βρίσκω κανένα λόγο ύπαρξης σε αυτό τον περιορισμό. Αντιθέτως, η ύπαρξη περισσοτέρων του ενός τραπεζικών λογαριασμών συνιστά εξυπηρέτηση κι επιλογή από τον δικαιούχο προς τους διάφορους πιστωτές και προμηθευτές του. Δυστυχώς, μάλιστα, σε μία περίπτωση μία νέα εταιρεία η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα από ξένη μητρική εταιρεία αιτήθηκε το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού για λόγους που αφορούσαν κυρίως τη μισθοδοσία της και η αρμόδια επιτροπή το αρνήθηκε, παρότι οι ξένοι επενδυτές ήθελαν να στείλουν σημαντικά ποσά από το εξωτερικό και παρόλα τα προβλήματα τα οποία έχει ήδη η θυγατρική στην Ελλάδα με την απλή αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποτελεί επιτρεπτή ενέργεια. Απλά καλώ όλους να σκεφτούν τι σημαίνει 420€ την εβδομάδα για το ταμείο μίας ΑΕ…

Το τρίτο θέμα το οποίο δεν βρίσκει λογική εξήγηση είναι η μη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού από αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Επιπλέον, προβληματική είναι η εφαρμογή της ΠΝΠ καθώς η αναρίθμητη περιπτωσιολογία καθιστά δυσερμήνευτη την ανάγνωση κάποιων περιπτώσεων από τους εφαρμοστές τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τη διακριτική ευχέρεια και τις δυνατότητες κάθε τράπεζας και κάθε καταστήματος καθιστούν αντιφατικά συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα κάποιες πράξεις οι οποίες είναι «απαγορευμένες» σε κάποιο κατάστημα να «επιτρέπονται» σε κάποιο άλλο.

Κοντολογίς, εκ των ανωτέρω ανακύπτει το συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες σήμερα είναι απαγορευμένες θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι καταθέτες όσο και το ίδιο και το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν τόσους μήνες μετά την επιβολή των capital controls οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να μην έχουν δώσει ακόμη λύση σε κρίσιμα προβλήματα της ελληνική τραπεζικής πραγματικότητας, τα οποία εν τέλει  κι αυτά χωρίς ουσιαστικό λόγο εμποδίζουν την επιστροφή της χώρας σε θετικούς αριθμούς και δείκτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s