Η Σημασία των Εθνικοτοπικών Συλλόγων

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Ν. Καρδίτσας «Ο Νέος Αγών» στις 19-4-2012

Η Ελλάδα ζει εν μέσω μίας από τις πιο κρισιμότερες περιόδους της. Με «φόντο» μία γενικότερη «κρίση», το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιόδου συνίσταται στην κατάρρευση των υφιστάμενων αξιών και των διαμορφωμένων προτύπων και τον επαναπροσδιορισμό τους. Με αυτό το δεδομένο, διαπιστώνεται μία βαθύτερη αλλαγή σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του κοινωνικού συνόλου απέναντι σε διάφορα ζητήματα όπως την ιστορία μας και το πολιτισμό μας.

Η ιστορία μας αλλοιώνεται ή πιο απλά αφήνεται στη λήθη μίας σκληρής πραγματικότητας και ο πολιτισμός μας αντικαθίσταται μερικώς από την ανάγκη για επιβίωση. Τα στεγανά που αποτελούν την αντίσταση της ίδιας της κοινωνίας μας σε έναν άκρατο ισοπεδωτισμό υποχωρούν σταδιακά μεν, αλλά αισθητά δε. Η υποχώρηση αυτή εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά και ενδόμυχες επιθυμίες όσων θέλουν να επιβάλλουν πρόσωπα και καταστάσεις σε ένα σύνολο, το οποίο δεν θα μπορεί να αρνηθεί.

Ωστόσο, η Θεσσαλία και ακόμη περισσότερο η Καρδίτσα έχει τους τρόπους να ανακόψει αυτές τις σκέψεις κάποιων. Μέσα από τα εθνικοτοπικά σωματεία αναμφισβήτητα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των περιοχών που εκπροσωπούνται. Οι σύλλογοι αυτοί αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι Έλληνες δεν έχουν απεμπολήσει ακόμα τα ίδια τους χαρακτηριστικά. Οι εθελοντές οι οποίοι στελεχώνουν τα σωματεία καθημερινά υπερασπίζονται και προάγουν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, εργαζόμενοι άοκνα στη κατεύθυνση της επαγρύπνησης.

Η Καρδίτσα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα νομού το οποίο διαθέτει αρκετά τέτοια σωματεία τα οποία λειτουργούν όχι μόνο στα στενά πλαίσια του νομού Καρδίτσας αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα, Θεσσαλονίκης και Λαμία είναι μερικές μόνο πόλεις στις οποίες χτυπά έντονα η καρδιά του Καρδιτσιώτικου πνεύματος. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι «η Πανθεσσαλική Στέγη» έχει καταγράψει περίπου 25 τέτοιους συλλόγους. Μέσα από συνάξεις, συνέδρια και χορευτικά δρώμενα η Καρδίτσα αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς νομούς σε ό,τι αφορά την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Χενρι Κίσινγκερ φέρεται να έχει πει για τους Έλληνες: Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.

Σε αυτές τις σκέψεις η απάντηση έρχεται τόσο για τον Ελληνισμό μας όσο και για την Καρδίτσα μας μέσα από το έργο των εθνικοτοπικών σωματείων. Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν στεγανά τα οποία θα πρέπει να επιβιώσουν της κατάρρευσης των αξιών και των αξίων. Αποτελεί μέριμνα όλων μας η διάσωση του Ελληνισμού, του πνεύματος της Καρδίτσας αλλά κάθε χωριού ξεχωριστά. Η συμμετοχή σε αντίστοιχες προσπάθειες μεταλαμπαδεύει την αγάπη για τα ιδανικά μας και προάγει ένα πνεύμα συνεργασίας και εθελοντισμού για όλους όσους συμμετέχουν. Συνεπώς, δεν δύναται να μένουνε αμέτοχοι, καθιστώντας εαυτούς συμμέτοχους στον αφανισμό της ίδιας μας της ύπαρξης. Ευχή αποτελεί η συνεχής στήριξη και ενδυνάμωση του εθνικοτοπικού πνεύματος του νομού μας μέσα από τους αντίστοιχους συλλόγους. Κάποιος είναι κοντά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s