Στεγανών ένδεια

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε την 18-4-2011 στο ειδησεογραφικό portal Zougla.gr (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=295671&cid=21)

Μία υγιής κοινωνία με τον μόνο τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές αλλά και τα δομικά της προβλήματα είναι οι θεσμοί. Ωστόσο, αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι στη χώρα μας οι πάλαι ποτέ ισχυροί θεσμοί, οι οποίοι αποτελούσαν την καλύτερη μορφή αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφή ισοπεδωτισμού, είτε έχουν υποχωρήσει, είτε αμφισβητούνται και από εμάς τους ίδιους.

Οι Έλληνες μεγαλώσαμε σε μία κοινωνία της οποίας το τρίπτυχο θρησκεία – πατρίδα – οικογένεια αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Σήμερα, η θρησκεία έχει δώσει την θέση της σε μία μορφή σύγχρονης αθεΐας, η πατρίδα αποτελεί – δυστυχώς – πεδίο εκπτώσεων και η οικογένεια έχει υποχωρήσει δίνοντας τη θέση της σε νέες μορφές σχέσεων.

Επιπλέον, η ελληνική γλώσσα αποτελεί έναν ακόμη θεσμό, ο οποίος έχει πληγεί έντονα τις τελευταίες δεκαετίες. Ήταν 23 Νοεμβρίου του 1981, ο πρώτος μήνας της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα 297/1982 (που ακολούθησε) το μονοτονικό σύστημα ορθογραφίας, τόσο στη διοίκηση όσο και στην εκπαίδευση.

Με δεδομένο ότι η πολυπλοκότητα μίας γλώσσας αντικατοπτρίζει τις εκφάνσεις ενός έθνους, αλλά και την ευφυΐα του, δεν κρίνεται συνετή η συνεχής απλοποίησή της και η αθρόα αντικατάσταση ελληνικών λέξεων από αλλοδαπές.

Ειδικότερα, ακόμη και η ιστορία μας πλήττεται το τελευταίο διάστημα. Από τις διαδηλώσεις για ένα βιβλίο μέχρι τις τηλεοπτικές σειρές, διαφαίνεται μία επίπλαστη και εξωγενώς επιβεβλημένη ανάγκη για να αμφισβητήσουμε, να αποκρύψουμε κι εν τέλει να ξαναγράψουμε την ίδια μας την ιστορία.

Ακόμη, το Σύνταγμά μας συνιστά έναν θεσμό ο οποίος αμφισβητήθηκε πολύ πρόσφατα από εμάς τους ίδιους. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Δυστυχώς, όμως κανένας υπηρέτης του Συντάγματος δεν έχει απαντήσει επίσημα απέναντι στο Λαό γιατί δεν εφαρμόστηκε το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος κατά την υπογραφή του Μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να πρoαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθoύν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών».

Συμπερασματικά, οι σημαντικές καταναλωτικές μας ανάγκες, τις οποίες εμείς οι ίδιοι έχουμε εν μέρει δημιουργήσει, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως χώρα, αναμφισβήτητα δεν αφήνουν τα περιθώρια να προστατέψουμε επαρκώς τους θεσμούς μας. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πως θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες εάν δεν υπάρχουν στεγανά.

Κι αν θέλετε, συνδυάστε τα ανωτέρω με το γνωστό ίσως απόσπασμα της ομιλίας του Χενρι Κίσινγκερ… «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s