Άκριτη η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στους νομικούς ιστοχώρους http://www.lawyersvoice.gr και http://www.juria.gr (20-2-2011)

Πριν από λίγους μήνες για πρώτη φορά αποφασίστηκε μονομερώς η υπαγωγή του επαγγέλματός μας στο καθεστώς του ΦΠΑ. Η απόφασή αυτή άλλαξε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες μας στους πελάτες κι εντάσσεται μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων σε μία γενικότερη προσπάθεια «αναμόρφωσης» του επαγγέλματος μας. Η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες – κατά τη γνώμη του γράφοντος – υπήρξε μία λανθασμένη κυβερνητική επιβολή τόσο ως προς την ίδια την υπαγωγή μας όσο κι ως προς τον τρόπο εφαρμογής της.

Η δικαιοσύνη αναμφισβήτητα αποτελεί δημόσιο αγαθό. Ωστόσο, το δεδομένο αυτό δεν στάθηκε ικανό να πείσει τους κυβερνώντες ώστε να μην εφαρμοστεί η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, καθόσον η επιβολή ΦΠΑ στο επάγγελμά μας συνιστά επί της ουσίας  πρόσχωμα στην παροχή  δικηγορικών υπηρεσιών. Η προχειρότητα εισαγωγής μας στο καθεστώς ΦΠΑ αποδεικνύεται εντονότερα από το γεγονός ότι εν μία νυκτί οι υπηρεσίες του δικηγόρου ταυτίστηκαν φορολογικά με τις ηλεκτρικές συσκευές, τα ρούχα και τα κοσμήματα.  Με άλλα λόγια, η άκριτη κι ίσως για λόγους εντυπώσεων εισαγωγή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα στον υψηλό συντελεστή καίτοι αφορά ένα δημόσιο αγαθό κρίνεται ως κίνηση η οποία δεν συνάδει με τη προσπάθεια απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην δικαιοσύνη. Σε αυτή τη κατεύθυνση και λαμβάνοντας ως δεδομένη τη διάθεση της πολιτείας να προστατεύσει το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στη δικαιοσύνη δεν αποτελεί συνετή επιλογή η επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες μας, καθώς η δικαιοσύνη ως δημόσιο αγαθό πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις υπαγωγής της σε χαμηλότερες φορολογικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπλέον, η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες επιβλήθηκε επιπλέον και με λανθασμένο τρόπο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται τα γραμμάτια προείσπραξης περιλαμβάνουν  δύο ειδών κρατήσεις: α) 15% ως παρακρατηθείς φόρος εισοδήματος και β) 12% ως κρατήσεις υπέρ Ταμείων, ΔΣΑ κι Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγορών (ΕΔΛΝΔ). Συμφώνα, με παλαιότερη ΠΟΛ (1036/2001) οι τελευταίες κρατήσεις δεν αποτελούσαν εισόδημα για το δικηγόρο και με αυτή τη δικαιολογητική βάση δεν περιλαμβάνονταν στην εκδιδόμενη απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Κατόπιν της επιβολής ΦΠΑ και σύμφωνα με τη ΠΟΛ 1100/2010, διευκρινίστηκε ότι, όσον αφορά τους δικηγόρους, υπάγεται στον ΦΠΑ το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους. Δηλαδή, βάσει της προαναφερθείσας ΠΟΛ υπάγονται σε ΦΠΑ και οι κρατήσεις υπέρ Ταμείων, ΔΣΑ κι ΕΔΛΝΔ, οι οποίες ωστόσο δεν αποτελούν εισόδημα. Την προαναφερθείσα θέση αναφέρει και η πιο πρόσφατη ΠΟΛ 1208/2011 στη παράγραφο 3 και συγκεκριμένα ότι «ακαθάριστο έσοδο των δικηγόρων στη φορολογία εισοδήματος, στις περιπτώσεις που κατά την προείσπραξη των αμοιβών τους, για τις οποίες εκδίδονται γραμμάτια προείσπραξης από τους δικηγορικούς συλλόγους, διενεργείται παρακράτηση από τους συλλόγους, θεωρείται η καθαρή αμοιβή, δηλαδή η συνολική αμοιβή αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις του δικηγορικού συλλόγου». Εν συντομία, η ΠΟΛ 1208/2011 επαναλαμβάνει την άτοπη θέση ότι οι κρατήσεις δεν συνιστούν εισόδημα, ωστόσο σε αυτές επιβάλλεται ΦΠΑ!

Κοντολογίς, η επιβολή ΦΠΑ αποδεικνύεται ότι δεν έγινε ύστερα από ώριμη σκέψη. Η αδικαιολόγητη επιλογή φορολογικού συντελεστή αλλά και η αντιφατικότητα των θέσεων τις οποίες έλαβε η διοίκηση αποδεικνύουν τα ανωτέρω. Σίγουρα, η επιβολή ΦΠΑ δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα στην άσκηση της δικηγορίας. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι η άκριτη επιβολή του ΦΠΑ δημιούργησε νέα δεδομένα στο χώρο μας και κυρίως πρόσθεσε ένα ακόμη εμπόδιο στη παροχή των υπηρεσιών μας σε μία περίοδο ήδη βεβαρημένη από αρκετές παραμέτρους.

Τέλος, εν όψει της νέας μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την σκέψη: Εάν η μη απόδοση φόρων τρέπεται σε διαρκές αδίκημα, θα περάσει δηλαδή το αυτόφωρο κι ο Υπουργός Οικονομικών για τους μη αποδοθέντες φόρους;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s