3 «Σ» για λίγη σοβαρότητα

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog του εκδοτικού ομίλου Economia διαθέσιμο στο http://www.economia.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=1127  (8-12-2010)

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση όπως έχει ανακοινώσει θα καταθέσει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, ήδη, μέσα στο έτος 2010 με τους νόμους 3842/2010 και 3888/2010 επήλθαν σημαντικότατες αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα. Γιατί συνεπώς οι αλλαγές αυτές δεν αρκούσαν, αλλά τίθεται η ανάγκη κατάθεσης ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου? Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα έχει δύο σκέλη: πρώτον η κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται δεν έκανε τους σωστούς υπολογισμούς με αποτέλεσμα τα μέτρα τα οποία έλαβε να μην ήταν αρκετά ή ακόμη κι εφαρμόσιμα, ώστε να καλυφθούν οι πιστωτικές της ανάγκες, αφετέρου τα μέτρα τα οποία έλαβε έπληξαν έντονα κάποιες επιμέρους αγορές, σε σημείο να απειληθεί η ίδια τους η ύπαρξη. Εκ των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δυστυχώς στη χώρα μας οι αποφάσεις λαμβάνονται πολλές φορές με ευκολία, με στόχο τη δημιουργία περισσότερο εντυπώσεων, χωρίς αυτές οι αποφάσεις να εντάσσονται στα πλαίσια δημιουργίας ενός μακροχρόνιου σταθερού και συγκεκριμένου επενδυτικού κλίματος, το οποίο προϋποθέτει τα μέτρα και οι αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης να εκφράζουν: σταθερότητα, σαφήνεια και συνέπεια.

Η σταθερότητα στην επιλογή μέτρων συνιστά την πρώτη προϋπόθεση δημιουργίας επενδυτικού κλίματος σε μία αγορά. Έκφανση της σταθερότητας αποτελεί η μακρά περίοδο εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής στο τομέα των επενδύσεων. Η ύπαρξη σταθερότητας δίνει στους επενδυτές την σιγουριά μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, αλλά και την πεποίθηση ότι η πολιτεία σε αυτές τις προσπάθειες στέκεται αρωγός και όχι εκμεταλλευτής ή πολέμιος αυτών. Με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να αλλάζει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα φορολογική πολιτική. Ενδεικτικά, σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι δυνατόν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που έληγαν στις 30-6-2010 να παρατείνονται νομοθετικά για ακόμη μία φορά μέχρι τις 31-12-2010.

Η σαφήνεια στην επιλογή μέτρων για τη καλλιέργεια επενδυτικού κλίματος συνίσταται σε απλά και ξεκάθαρα μέτρα, των οποίων η εφαρμογή δεν δημιουργεί ερμηνευτικές διχογνωμίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης σαφήνειας στην επιλογή των αντίστοιχων μέτρων αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα την πολυνομίας και αντινομίας στη χώρα μας.

Η συνέπεια στην επιλογή μέτρων συνιστά επίσης προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός επενδυτικού κλίματος. Η συνέπεια στη προκειμένη περίπτωση έχει δύο εκφάνσεις: αφενός συνίσταται στη διάθεση της πολιτείας πράγματι να εφαρμόσει τα όσα νομοθετεί και όχι απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις, αφετέρου να εκφράζει την προσέγγιση ενός κράτους το οποίο είναι δίκαιο απέναντι στου πολίτες του. Δεν κρίνεται συνεπές το δημόσιο εν γένει να έχει το «δικαίωμα» να υπέρμετρα, να παύει ή ακόμη να παγώνει πληρωμές απέναντι σε ιδιώτες προμηθευτές του, χωρίς βάσιμη και νόμιμη αιτία, τη στιγμή που έχει παραλάβει έργα και προμήθειες, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις επιπτώσεις αυτής της «αυθαίρετης» κίνησης στους πιστωτές του.

Συμπερασματικά, γίνεται σαφές ότι η σταθερότητα, η σαφήνεια και η συνέπεια στις επιλογές της πολιτείας αποτελούν προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σοβαρού επενδυτικού κλίματος. Επιπλέον, στα πλαίσια ενός κακού οικονομικού κλίματος του οποίου οι προοπτικές είναι δυσοίωνες κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη σοβαρών με τις ανωτέρω προϋποθέσεις μέτρων. Μόνο με αυτό το τρόπο η πολιτεία θα μπορέσει να συνδράμει την ανατροπή του υπάρχοντος οικονομικού κλίματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s