Επενδύσεις: It’s now or never

* Το παρόν σχόλιο δημοσιεύτηκε στο Economia Blog, 17-9-2010 (http://www.economia.gr/show_blog.asp?bid=60)

Στα τέλη του Αυγούστου διαβάσαμε την είδηση της πιθανής αποχώρησης από την Ελλάδα του ομίλου Coca-Cola 3E. Εκείνες τις ημέρες ο Κύπριος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Κωνσταντίνου είχε καλέσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς: «Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η 3Ε και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο».

Στο κλίμα φυγής από την ελληνική πραγματικότητα εντάσσεται και η σκέψη πολλών επιχειρήσεων να μεταφέρουν τις έδρες τους σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να μην καταστούν εδώ βορρά στις αδηφάγες και ευμετάβολες διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε πτώση 12 θέσεων στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως αυτοί μετρούνται από το World Economic Forum (WEF). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 83η θέση μεταξύ 139 χωρών που εξετάστηκαν από το WEF για την περίοδο 2010-2011, όταν στο διάστημα 2009-2010 ήταν στην 71η θέση.

Εκ των ανωτέρω, προκύπτει ακόμη μια φορά σαφώς ότι συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική δεν υπάρχει. Το φορολογικό μας σύστημα είναι ασταθές, τα πάγια προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας παραμένουν άλυτα – κυρίως δε της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, και δεδομένης της κακής οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα προστίθενται σε αυτά επιπλέον εμπόδια όπως το ζήτημα της έγκαιρης επιστροφής του ΦΠΑ αλλά και οι τακτικές πλέον έκτακτες εισφορές. Άλλωστε, σε αυτά τα πλαίσια απειλήθηκαν και οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, με αφορμή το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ ύψους 21 εκατ. ευρώ που δικαιούται η εταιρεία Cosco από την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Με αυτά τα δεδομένα, κι εφόσον – μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό – υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος για την προσέλκυση επενδύσεων, διερωτώμαι εάν δεν πάρουμε σήμερα συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις, θα μπορέσουμε να το πράξουμε στο μέλλον; Οπότε και μάλλον θα είναι αργά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s