Ανεκπλήρωτα όνειρα ενός έφηβου…

Καληνύχτα Κεμάλ… Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ… Καληνύχτα!

Βουλη των Εφηβων (Β΄ Σύνοδος) – Τον Ιούνιο του 1997 είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετάσχω στις εργασίες της Β΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Τότε πίστεψα ότι είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους ανθρώπους που είχαν πάρει τις τύχες όλων μας στα χέρια τους και με αυτό το τρόπο θα μπορούσα να συμβάλλω σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτή τη Χώρα. Μάταια όμως… Τα χρόνια πέρασαν κι όλα όσα τότε πρότεινα είτε έγιναν πλημμελώς, είτε σχεδιάζονται ακόμα, είτε ΘΑ γίνουν… Παραθέτω, λοιπόν, το κείμενο της ομιλίας μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, δια του λόγου το αληθές…

Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους που θα μιλήσω για ένα τόσο ψυχρό θέμα, όσο η τεχνολογία, σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν από συναδέλφους.

Ελλάδα, μία χώρα που συνεχώς προσπαθεί για το καλύτερο, κάνοντας προγράμματα που η αρτιότητά τους ξαφνιάζει, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να υλοποιεί. Η Χώρα μας κινδυνεύει να χάσει το τρένο για ένα τεχνοκρατούμενο μέλλον, όσον αφορά πολλά θέματα.

Παλιά, ο άνθρωπος σκάλιζε σε πέτρες. Σήμερα γράφει σε χαρτί. Αύριο θα διαβάζει από την οθόνη. Σήμερα, για να γεμίσουμε το βιβλίο της ιστορίας, αφήνουμε κάποια σημάδια σε ένα φύλλο χαρτί, χρησιμοποιώντας μελάνη. Σε λίγο θα διαβάζουμε κείμενα, αποτελούμενα από ψηφία του δυαδικού συστήματος στην οθόνη ενός υπολογιστή. Δε θα μιλάμε για βιβλία, αλλά για CD – ROM της Ιστορίας.

Η Πατρίδα μας χωλαίνει τεχνολογικά σε πολλούς τομείς. Εγώ θα αναφερθώ σε τρεις από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να παρατηρήσουμε το πρόβλημα της δικτυακής υποδομής. Η ζήτηση για διεθνείς συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ικανοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση και με ταχύτητες μικρότερες απ’ αυτές που ζητούνται και συχνά σε συζητήσιμη ποιότητα. Η ζήτηση τέτοιων γραμμών στο εσωτερικό δεν ικανοποιείται έγκαιρα. Τα ποντισμένα καλώδια το Αιγαίο κόβονται κάθε τόσο. Ακόμα και σε περιοχές της ίδιας πόλης, η τηλεφωνική επικοινωνία καθίσταται κάποιες στιγμές αδύνατη.

Αν θέλουμε να γίνουμε μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας της πληροφορίας, θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΟΤΕ, το κύριο όχημά μας στις λεωφόρους του μέλλοντος. Γι΄αυτό κι εμείς προτείνουμε την επέκταση των καλωδίων οπτικών ινών, την ανάπτυξη των ψηφιακών ραδιοηλεκτρικών συνδέσεων και την πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου χαλκού.

Επιπροσθέτως, ένα προβληματικός τομέας είναι και η εκπαίδευση, όσον αφορά τη σχέση της με την τεχνολογία. Όταν δεν υπάρχουν μηχανήματα στα σχολεία, όταν σχολεία είναι ακόμα εφοδιασμένα με 80-88ΧΤ, όταν δε δίνεται η δέουσα σημασία στο μάθημα της πληροφορικής, όταν σπάνια συνδέονται σχολεία με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, όταν, με άλλα λόγια, δε δίνονται ερεθίσματα στους μαθητές να ασχοληθούν από μόνοι τους με την τεχνολογία, περιμένετε τους αυριανούς πολίτες της Χώρας να είναι τεχνοκράτες;

Γι΄ αυτό σας υποδεικνύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, πρώτον τη σύνδεση με το διαδίκτυο για όλα τα σχολεία, δεύτερον τον εκσυγχρονισμό των σχολείων με νέα μηχανήματα, τρίτον την εντατικοποίηση του μαθήματος της πληροφορικής σε όλα τα σχολεία και την ένταξή του στα μαθήματα του γενικού λυκείου και τέταρτον τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές.

Επίσης, η εφαρμογή τεχνολογικών επιτευγμάτων στο χώρο του τουρισμού, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθεί με κάθε τρόπο στο εξωτερικό. Σημαντικό στοιχείο θα αποτελούσαν ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών εγκαταστάσεων και η βελτίωση των συγκοινωνιών. Έτσι, λοιπόν, προτείνουμε τη δημιουργία τουριστικών σελίδων στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, την έκδοση χαμηλού κόστους CD-ROM για την τουριστική Ελλάδα στο εξωτερικό, την εφαρμογή του προγράμματος της τηλεματικής, καλύτερες συγκοινωνίες και το κλείσιμο δωματίων και εισιτηρίων μέσα από το διαδίκτυο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που με έχει λυπήσει ιδιαίτερα σαν Έλληνα. Η Τουρκική προπαγάνδα έχει κατασκευάσει πολλές σελίδες στο δίκτυο με αρκετά τεχνάσματα και επιχειρεί να παρουσιάσει προς τα έξω μία ψεύτικη Τουρκία. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μία απ’ αυτές παρουσιάζεται το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως τουριστική περιοχή με αυτόνομη παράδοση και κουλτούρα. Κάποιος θα πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ και να μάθει τη δίκη τους «αντικειμενική» άποψη.

Η Ελλάδα πουθενά. Τώρα που η Χώρα μας κτίζει το αύριο, που οδηγούμαστε στην οικονομική, και όχι μόνο, ενοποίηση μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, που τα σύνορα των χωρών με την μικρή έννοια του όρου υποχωρούν, η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Εμείς, δε θέλουμε μόνο να φτιάξουμε το σήμερα για να έχουμε αύριο ένα καλύτερο χθες, αλλά να φτιάξουμε το αύριο για να ζήσουν οι επόμενοι ένα καλύτερο μεθαύριο. Αυτά, τα υπόλοιπα θα τα πούμε σε μερικές δεκαετίες.

4 σκέψεις σχετικά με το “Ανεκπλήρωτα όνειρα ενός έφηβου…

 1. Νώντα,
  Καλά τα ειχες πει τοτε. Οι αρμόδιοι βέβαια δεν ακούν ποτέ. Χαίρομαι όμως που προσπαθείς πάντα. Δίνεις κουράγιο σε όλους εμάς τους λίγους που προσπαθούν με σκοπό να μπορέσουν κάποτε οι έφηβοι να ζήσουν τα όνειρα τους…
  Ανδρέας

  • Ανδρέα σε ευχαριστώ για την επικοινωνία…
   Είναι άσχημο να είναι σήμερα ακόμη επίκαιρο αυτό το κείμενο που γράφτηκε πριν τόσα χρόνια…
   Μακάρι αυτό να αλλάξει κάποια μέρα…

   «…με φωτιά και με μαχαίρι, πάντα ο κόσμος προχωρεί…»

 2. Απλά κορυφαίο… Τι άλλο να πει κανείς. Αλλά και ένα πιο ‘θερμό’ θέμα να είχες διαλέξει (από την τεχνολογία) το οποίο να ήταν πιο κοντά και να ήταν ακόμα πιο απτό από τους πολιτικούς μας, το ίδιο προφητικό θα ήταν και το ίδιο επίκαιρο θα ήταν και σήμερα. Μικρά βήματα έχουν γίνει σίγουρα τα τελευταία 10 χρόνια… αλλά μικρά μόνο…τα οποία δυστυχώς είναι πολύ λίγα για να μας πάνε μπροστά…

  • Όπως έγραψα και σε κάποιον άλλο φίλο, δεν είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι έχουν περάσει 13 χρόνια και ακόμη ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ… Έβλεπα χθες στις ειδήσεις ότι στο Ντουμπάι κατασκευάστηκε το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο και η κατασκευή του διήρκησε 5 χρόνια. Εδώ μία Εθνική οδό απαιτεί χρόνο κατασκευής μια ζωή…Κυριάκο, δεν είναι να απογοητεύεσαι?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s